Japan zet de uitgifte van zijn digitale valuta op „Top Priority“.


De zogenaamde Digitale Yen – de opkomende digitale munt van Japan – is nu de „topprioriteit“ van het land, omdat het de economische gevolgen van de aanhoudende coronaviruspandemie bestrijdt en de groei nieuw leven wil inblazen.

Digitale valuta een belangrijk aandachtspunt

Takeshi Kimura, afdelingsdirecteur-generaal van de Bank of Japan (BoJ), vertelde de Asahi Shimbun dat de uitgifte en ontwikkeling van de digitale yen een „hoofdbekommernis“ is voor de centrale bank.

De hogere Japanse wetgevers hebben de overheid verzocht om onderzoek sinds Februari op te voeren, nam van CoinDesk nota.

Het land heeft het onderzoek in een centrale bank digitale munt (CBDC) dit jaar opgevoerd aangezien de buren China en Zuid-Korea met hun inspanningen vooruitgaan. De eerstgenoemde test reeds zijn digitale Yuan over verscheidene toepassingen, overheidscentra, en detailhandels, terwijl de laatstgenoemde onderzoek uitvoert en poogt een proef begin volgend jaar te lanceren.

Vorige maand, zoals BTCManager rapporteerde, zei BoJ dat het spoedig proof-of-concept tests voor zijn CBDC zal lanceren. Zoals vermeld in een vers rapport getiteld „Technical Hurdles for CBDC“, zei BoJ dat het van plan is om een uitgebreide haalbaarheidsstudie van de digitale yen uit te voeren vanuit een technisch oogpunt, naast het werken met andere topbanken en financiële instellingen vóór de uitgifte.

Naar de mening van de bank moet de „ideale“ CBDC financiële inclusiviteit bieden aan burgers, ongeacht hun locatie of economische status; dit laatste betekent beschikbaarheid voor degenen die geen smartphone hebben. Bovendien moet het naadloos functioneren in tijden van natuurrampen zoals tsunami’s en aardbevingen (het land is berucht voor beide).

China’s CBDC Lead a Concern

De BoJ heeft geëxperimenteerd met een CBDC, maar heeft tot nu toe gezegd dat er geen plannen zijn om er een te lanceren. Echter, de regering verklaart eerder deze maand dat de lancering van een digitale yen zou worden beschouwd als „als onderdeel van de wetgevende agenda van dit jaar“.

Een voorstel van de beslissende Liberale Democratische Partij in Juni zei het globale lood van China in CBDC ontwikkeling een nationale veiligheidsbedreiging kon worden, nota neemt van CoinDesk.

China’s voorsprong in digitale valuta is verbazingwekkend, zelfs als het Bitcoin Era en andere cryptocurrencies blijft schuwen.

Echter, met landen als Japan en de Filippijnen die hun inspanningen opvoeren, zal China’s voorsprong snel concurrentie krijgen.